Alltid där i alla lägenSenaste tiden har förändrat mig. Jag har insett lite mer vad vänner och en stark vänskap egentligen är, och vad den kan få för betydelse i livet. Vissa händelser gör att man inser när man behöver vänner som mest. Saker sker som gör att man förstår att ensam inte är stark. Att man behöver någon att kramas med, prata med och att lita på.

När en vän till mig för några veckor sedan drabbades av en fruktansvärt stor sorg, ställdes allting på sin spets. Jag insåg vad som är viktigt, och vad som egentligen betyder något i det långa loppet. Jag insåg hur viktigt det är att våga vara nära en vän, när alla tårar tagit slut och smärtan är så stor att den inte går att förstå. För riktiga vänner kan betyda så mycket i sådana lägen. När man inte orkar själv, behövs det vänner som finns där och faktiskt vågar vara nära och göra vad de kan för att hjälpa, så att man kan komma en bit på vägen från allt det jobbiga.

Det är inte alltid lätt att våga ringa det där samtalet och undra hur någon mår – på insidan. Frågor som ”tänk om jag bara gör allt värre genom att ringa och prata?”, ”Tänk om hon inte vill prata med mig?” ringde i mitt huvud när jag fick reda på hur min vän mådde. Men så tänkte jag: Jag vill visa att jag finns här för henne. Även nu när allt är riktigt, riktigt jobbigt. Och nu efteråt är jag otroligt glad att jag ringde. Det lilla jag kunde göra – det fick betyda något för henne.

En kompis till mig skrev såhär: Man tror man sätter sig själv i sista hand men egentligen gör man det som vi båda mår bäst av. Jag tror att hon har rätt. När man hjälper någon annan mår man bra själv, precis som man själv blir varm när man värmer någon annans frusna händer. Det är det vänskap handlar om. Att finnas för varandra i alla lägen, och att ge utav sin kärlek. För precis som någon klok människa sa: det enda som ökar i mängd när man slösar med det - det är kärlek.

Vänskap handlar om att ge och att få. Om att lita på varandra, och om att våga möta svårigheter i livet tillsammans. Man får bära varandra genom det svåra i livet, och flyga med varandra när allt känns lätt. Samma kloka kompis som ovan sa till vår vän som jag berättat om: Du är så mycket starkare än vad jag trodde någon kunde vara. Men orkar du inte vara lika stark i morgon, då är jag stark för dig.
Jag tror det handlar om just det. Trots att det fruktansvärda som hände min vän, kan jag ändå se att vi har vuxit som människor den senaste tiden. Vi har på något vis insett att man klarar mer än man tror - bara man hjälps åt.

RSS 2.0